Rabarberweetjes


De wortels van de rabarberstruik hebben een laxerende werking. De Chinezen gebruiken het al eeuwenlang als purgeermiddel


Het zure rabarberblad wordt door sommige vogelsoorten in hun nest verwerkt ; het houdt insecten op afstand.


De rabarberplant legt in droge tijden een waterreservoir aan in de bloemstengels en de gootvorm van de stengels samen met de bladeren werkt als een trechter.

Rabarber bevat zeer veel verschillende zuren, oxaalzuur bijvoorbeeld, maar ook foliumzuur dat zwangere vrouwen wordt aanbevolen om een open ruggetje bij hun baby te voorkomen.


In zwitserland wordt van rabarber champagne gemaakt.


Rabarberwijn, rabarberbrandewijn, rabarberlikeur, het bestaat allemaal.


Rabarbersiroop is een traktatie voor kinderen.


Dat rabarber botontkalking zou bevorderen is een broodje aap verhaal,Om tot schadedrempels te komen moet je dag en nacht rabarber eten !


In de voedingsmiddelenindustrie wordt rabarber onder meer gebruikt in babyvoeding en als bindmiddel in jam


Wortelextract van de rabarberstruik kan in de autoindustrie worden gebruikt om op een milieuvriendelijke manier leer voor de bekleding te looien.


In Yorkshire, Engeland ligt de rhubarb-triangle. Dit kleine gebied is verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de vervroegde rabarber in Engeland.


In het Engelse Wakefield wordt elk jaar het festival voor food, drink and rhubarb gehouden.


Frambozenrood is een rabarberras dat veel in Limburg voorkomt voor de buitenteelt.


Voor de vervroegde teelt gebruikt men tegenwoordig de Goliath selectie. de stengels van dit ras kleuren rood in de verduisterde kassen en tunnels en groen in de buitenteelt.


De meeste rabarber wordt vanuit Nederland naar het buitenland geexporteerd. Engeland, Scandinavie, Duitsland, en Belgie zijn bekende afnemers.


Het telen van rabarber is bewerkelijk en dus kostbaar, ongeveer vierhonderd ton rababerplanten leveren veertig ton product op.


Het oogsten van de vervroegde rabarberteelt gebeurt in Nederland bij lamplicht, In Engeland ( heel romantisch ) bij kaarslicht.